Alles wat u moet weten over de onderhandse lening!

nil      0

Alles wat u moet weten over de onderhandse lening!

Een onderhandse lening is een lening die zonder tussenkomst van een officiële bank of kredietverstrekker wordt afgesloten. Je leent geld van/aan een persoon, meestal familie of vrienden. De geldnemer en de geldgever zijn dus in rechtstreekse onderhandeling met elkaar over voorwaarden als de termijn waarbinnen de lening wordt afgelost en de rente. Als vrienden of familie geen optie zijn, kan je online soms ook privé-personen vinden die bereid zijn een lening af te sluiten.

De goedkoopste leningen vergelijken doe je hier!

Bij een particuliere lening is het belangrijk dat is dat alles op papier staat. Het maakt niet uit of het om ouders, kinderen of je beste maat gaat: als je geld leent van of aan iemand moet alles helder en duidelijk zijn. Maak dus een overeenkomst die waterdicht is en precies aangeeft hoeveel de lening bedraagt, binnen welke tijd je het terugbetaalt, wat je maandelijkse afbetaling zal zijn (inclusief de eventuele rente), wanneer de afbetaling van start gaat en ga zo maar door. Op die manier staat alles zwart op wit, wat onduidelijkheid, verwarring en ruzie voorkomt.

Een voordeel van een onderhandse lening is dat er geen ‘zwarte lijst’ (CKP-registratie) is. Deze lijst wordt bijgehouden door de Nationale Bank van België en de Beroepsvereniging van Krediet. Wil je bij een bank lenen, dan kijkt die of je een CKP-registratie hebt. Dit is een lijst met namen van mensen die op een gegeven moment hun lening niet op tijd hebben afbetaald. Eens je op de lijst staat, zijn banken minder bereid – vooral als het om grote leningen gaat – om je een lening te verstrekken; je wordt namelijk als ‘risicovol’ gezien. Door een particuliere lening aan te gaan, vermijd je die controle. Bij een particuliere lening zijn de voorwaarden dus vaak lakser.

Iets wat veel mensen niet weten is dat kredietgever geen intrest hoeft te berekenen. En als er wel intrest wordt aangerekend (meestal een vaste rentevoet) zijn de uiteindelijke kosten vaak lager dan bij een financiële instelling. Ook kan je vaak langer doen over de afbetaling, waardoor de kredietnemer wat meer lucht krijgt gedurende maanden dat de financiën aan de krappe kant zijn. Daarnaast bieden dit soort leningen fiscale voordelen. Wel moet je de lening netjes aangeven bij de officiële instanties om daarvan te kunnen genieten.

De goedkoopste leningen vergelijken doe je hier!

Onderhandse leningen hebben relaties verbroken, vriendschappen ten onder doen gaan en voor familieproblemen gezorgd. Denk dus goed na voordat je speciale mensen in je leven om een lening vraagt of geeft, en zet alles op papier. Speel open kaart en bepreek welke eventuele problemen de kop kunnen opsteken. Bij leningen tussen onbekenden is het belangrijk dat je de achtergrond en reputatie van de ander kent om het proces vlot en veilig te laten verlopen. Hoewel banken geen onderhandse leningen geven, bieden vele de mogelijkheid tot hulp met de overeenkomst. Op hun website staat vaak een modelcontract dat je alvast kan bekijken. Eens het contract gedaan is, heb je de bank niet meer nodig. Dit soort leningen blijft dus te allen tijde interessant.

Leave a Reply

Alles over jouw lening!

    Ben je op zoek naar een lening? Zoek je meer informatie, of misschien de goedkoopste aanbieders? Bespaar duizenden euro's op je lening door een intelligente keuze te maken! Bezoek snel ons overzicht van de meest voordelige leningen!

    Bekijk snel de goedkoopste leningen!

Let op: geld lenen kost ook geld.