Wat moet je meenemen als je een lening gaat afsluiten bij de bank?

nil      0

Wat moet je meenemen als je een lening gaat afsluiten bij de bank?

Je hebt je droomhuis gevonden. We gaan ervan uit dat je de goedkoopste aanbieder hebt gevonden door de kredietverschaffers te vergelijken. Je stapt dus al goedgeïnformeerd al de bank binnen om een woonkrediet aan te vragen. Een hypothecaire lening gaat over (heel) veel geld. Dan is het logisch dat de bank zeker wil weten dat ze haar geld weer terugkrijgt. Voor deze lening moet je de meeste documenten kunnen voorleggen. Die helpen de bank bepalen wat de risicofactor is om jou dat geld te lenen. Een hypothecaire lening afsluiten kost dus wel wat tijd en moeite.

Vind hier de voordeligste geldaanbieders om de goedkoopste lening af te sluiten!

De bank zal een expert aanstellen om de waarde van je toekomstige woonst te schatten.
Wat je in elk geval moeten kunnen voorleggen zijn de verkoopovereenkomst, je aanslagbiljet van de voorbije 2 jaren en meestal 3 loonfiches (niet ouder dan 3 maanden) van je werkgever. De meeste banken vragen dat je minimaal 6 maanden tot 1 jaar werkt via een vast werkcontract. Ben je zelfstandige in hoofdberoep, leg dan de meest recente facturen die je uitschreef voor en neem eventueel je boekhouding mee voor een meer volledig overzicht. Als het om het bouwen van een woonst gaat moeten mogelijke bouwvergunningen aangetoond worden. Gaat het (ook) om een renovatie van het (aan te kopen) huis, neem dan de offertes mee voor de werken en de raming met prijsindicatie van de architect of aannemer. En laat natuurlijk niet je ID-kaart per ongeluk thuis liggen, anders wordt een lening afsluiten moeilijk.

Voor een woonkrediet (of herfinanciering daarvan) kan ook het salaris van je partner meegerekend worden. In dat geval moet naast de eerdergenoemde documenten ook het huwelijks- of samenlevingscontract voorgelegd worden. Meestal kan je tussen de 30% en 40% van het netto salaris lenen. Neem eventueel ook een verklaring van een erfenis of schenking mee, en een bewijs van eigen middelen (wat je bijvoorbeeld gespaard hebt) en/of andere inkomsten. Daar hoort ook kindergeld bij; een kopie van de laatste 3 stortingen volstaat. De bank zal de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) raadplegen of je nog andere kredieten hebt lopen en geen betaalachterstanden hebt of ooit had. Het is dus verstandig om daar kopieën van mee te nemen. Sommige banken willen ook een werkgeverattest zien; dat wordt door je baas ingevuld. En als huurt, voeg dan een kopie van het huurcontract toe.

Vind hier de voordeligste geldaanbieders om de goedkoopste lening af te sluiten!

Bij een lening afsluiten hoort een schuldsaldoverzekering; zo is de bank beschermd als er iets met je gebeurt. Mocht je al een dergelijke verzekering hebben, neem die dan zeker mee. De Belg koopt graag nevenproducten, zoals een woning- en schuldsaldoverzekering. Hij doet dat omdat de bank dan lagere intresten rekent en de maandelijkse afbetaling goedkoper wordt. De polis van de bank kan over al die jaren vele duizenden euro’s duurder uitkomen dan die van een andere verzekeraar. Kom je dat te weten en zeg je de verzekering op, dan stijgt de rentevoet en ben je je voordeel kwijt. Lees dus goed alle voorwaarden door zodat je daar niet intrapt. Nu heb je een goed idee van wat de bank nodig heeft. Aan de slag dus kan met kopiëren.

Leave a Reply

Alles over jouw lening!

    Ben je op zoek naar een lening? Zoek je meer informatie, of misschien de goedkoopste aanbieders? Bespaar duizenden euro's op je lening door een intelligente keuze te maken! Bezoek snel ons overzicht van de meest voordelige leningen!

    Bekijk snel de goedkoopste leningen!

Let op: geld lenen kost ook geld.