Bij een particulier geld lenen, is dat wel een goed idee?

nil      0

Bij een particulier geld lenen, is dat wel een goed idee?

Iedereen heeft wel eens privaat geld geleend. Als kind vroeg je geld aan je zus voor neuzekes. Je vrienden betaalden jouw pintjes tot je weer zondagcenten had. En je ouders staken je een handje toe als je de huur van je kot niet kon betalen. Maar als het om grotere bedragen gaat, kan dat ook voor familieproblemen (en gêne) zorgen. Daarom stappen we als we meerderjarig zijn meestal naar een bank of – steeds vaker – een geldschieter voor een lening. De particuliere kredietverstrekkers zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar is particulier geld lenen feitelijk wel een goed idee?

Start hier het volledige overzicht van de goedkoopste leningen! renovatieleningen!

De meeste kredietverstrekkers zijn zeker te vertrouwen, maar steek wat tijd in de financier. Controleer zijn vergunning, bekijk consumentenwebsites, en lees de commentaren van andere leners en het leencontract goed door. Ook is het belangrijk te weten dat een aanbieder nooit afsluitkosten mag vragen; het zou zomaar kunnen dat je nooit meer iets hoort zodra je hebt betaald. Een voordeel van particulier geld lenen is dat een particuliere kredietverstrekker bij uitstek geschikt is voor kleinere leningen. Je wasmachine in panne? Je vrienden zien je al aankomen met je was.

Je kan online een lening aanvragen en kleinere bedragen (minileningen of microkredieten) staan vaak al na 24 uur op je rekening. Nadelen van dit soort kredieten zijn de vaak minder gunstige voorwaarden en hogere rentevoet, omdat en er geen inkomens- of CPK-checks (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) worden uitgevoerd. Heb je een negatieve CPK-registratie? Dan houdt de bank vaak de hand op de knip, maar voor een particuliere kredietverstrekker is er vaak geen hinder om jou een lening te verstrekken. Ben je werkloos, dan hoef je bij de bank niet binnen te stappen. Maar er is altijd wel ergens een particuliere kredietverstrekker waar je een lening kan krijgen; vaak wel onder de voorwaarde dat je bijvoorbeeld een partner met een vast inkomen hebt. En het is altijd zaak niet meer te lenen dan wat je maandelijks kan afbetalen.

Voor het herstellen of kopen van een huis wordt vaker een banklening afgesloten, omdat banken meestal langere afbetalingstermijnen bieden dan particuliere kredietverstrekkers. En bij grote leenbedragen hebben veel mensen toch angst voor een relatief nieuw kredietconcept; een bank is dan bekend terrein. Geld lenen kost altijd geld, maar het is nu makkelijker dan ooit om snel uit te vinden wat je per maand gaat betalen. Of het nu gaat om particulier geld lenen of een banklening, de Belgische kredietwetgeving schrijft voor dat het jaarlijks kostenpercentage (JKP) altijd duidelijk vermeld moet worden.

Start hier het volledige overzicht van de goedkoopste leningen! renovatieleningen!

Het JKP geeft de totale kosten per jaar aan, dus de rente én de leenkosten. De meeste banken en kredietverstrekkers hebben een online leningsimulator waarmee je de afbetaling van je persoonlijke lening gratis kan berekenen. Zo kun je rap een groot aantal kredietinstellingen nazoeken en vergelijken, de scherpste tarieven vaststellen en de goedkoopste kredietverlener kiezen. Het laagste JKP betekent dus meer geld in je zak voor dat pintje.

Leave a Reply

Alles over jouw lening!

    Ben je op zoek naar een lening? Zoek je meer informatie, of misschien de goedkoopste aanbieders? Bespaar duizenden euro's op je lening door een intelligente keuze te maken! Bezoek snel ons overzicht van de meest voordelige leningen!

    Bekijk snel de goedkoopste leningen!

Let op: geld lenen kost ook geld.