Je lening op afbetaling sneller terugbetalen, wat houdt dat in?

nil      0

Je lening op afbetaling sneller terugbetalen, wat houdt dat in?

Jouw tegenprestatie voor een lening op afbetaling is het tijdig terugbetalen ervan. Maar wist je dat je een dergelijke lening ook gedeeltelijk of volledig vervroegd kan aflossen. In beide gevallen kan een kredietgever jou een ‘ wederbeleggingsvergoeding’ aanrekenen. Dit is eigenlijk een soort boete; de kredietgever verliest immers intresten. Het belangrijkste voordeel is dat je de intresten die nog open staan niet moet terugbetalen. Het geleende kapitaal moet natuurlijk nog wel betaald worden. Er zijn voor een consumentenkrediet (een bedrag aan geld lenen voor een persoonlijke aanschaf) weer andere regels dan voor een woonkrediet. Op de websites van de geldaanbieders kan je berekenen of versneld terugbetalen interessant is voor jou.

Een lening afsluiten was nog nooit zo gemakkelijk. Vergelijk de goedkoopste kredieten hier!

Wil je een consumentenkrediet vervroegd afbetalen, dan moet je minstens 10 dagen vóór je volgende aflossing een aangetekende brief versturen. Doe je dit niet, dan kan de kredietgever 10 dagen intrest aanrekenen. De Belgische overheid heeft voor consumentenkredieten vanaf 2010 een maximum aan vergoedingen vastgesteld: voor een aflossingsbedrag dat in één keer vervroegd wordt afbetaald, mag de kredietgever maximaal 1% als vergoeding aanrekenen indien het contract nog meer dan een jaar loopt. Is de looptijd minder dan een jaar, dan is de maximale vergoeding 0,5%. Eender welk percentage, de maximale rente mag nooit meer zijn dan wanneer je niet vervroegd terugbetaalt.

Voor leenbedragen vóór 2010 betaal je een wederbeleggingsvergoeding van 2 of 3 maanden intrest (afhankelijk van het bedrag) op het nog te betalen bedrag. De vergoeding geldt niet voor een doorlopend krediet (rood staan) of kredietkaarten. Wel is het beter om in deze gevallen meer dan het minimum af te lossen zodat je minder intresten betaalt. Omdat je altijd meer rente betaalt op een schuld dan je ontvangt als je spaart, kan het gunstig zijn om de lening vervroegd af te lossen. Lees dus goed het contract door om te weten wat de voorwaarden zijn voor een lening op afbetaling. Je kan alvast een idee krijgen over de aanbieders door ze te vergelijken. Neem dus wat tijd om de goedkoopste te vinden.

Een lening afsluiten was nog nooit zo gemakkelijk. Vergelijk de goedkoopste kredieten hier!

Ook voor een woonlening kan je versneld terugbetalen. Misschien heb je geld over of je kan een betere intrestvoet krijgen bij een andere aanbieder. Let wel op dat bij een andere aanbieder de intrest minimaal 1% lager is en je nog een tiental jaren moet afbetalen, anders is het de kosten niet waard. De bank rekent je meestal een wederbeleggingsvergoeding van 3 maanden intrest aan op het nog af te lossen bedrag – dus níet 3 keer het maandelijkse aflossingsbedrag. De bank rekent je ook dossierkosten aan en de instelling die jouw krediet herfinanciert zal om ‘handlichtingskosten’ (een akte die je oude hypotheek beëindigt) vragen voor de financiering van een nieuwe lening op afbetaling. Je kan zelf al aan de slag gaan door naar de websites van kredietgevers te surfen. De meeste hypotheekaanbieders stellen een gratis simulator ter beschikking. Daarmee kan je zien wat een vervroegde afbetaling zal kosten en een beslissing maken die je het meeste geld bespaart. Dat is dus mooi in the pocket.

Leave a Reply

Alles over jouw lening!

    Ben je op zoek naar een lening? Zoek je meer informatie, of misschien de goedkoopste aanbieders? Bespaar duizenden euro's op je lening door een intelligente keuze te maken! Bezoek snel ons overzicht van de meest voordelige leningen!

    Bekijk snel de goedkoopste leningen!

Let op: geld lenen kost ook geld.