Kies ik best voor een vaste of variabele rente voor mijn lening?

nil      0

Kies ik best voor een vaste of variabele rente voor mijn lening?

Ga je een huis bouwen of kopen? Dat zijn grote uitgaven waar je veel geld voor nodig hebt. Voor dit soort bedragen sluiten we dan ook meestal een lening af die vaak een lange duurtijd heeft – gemiddeld 22 jaar. We gaan in ons voorbeeld voor het gemak uit van vastgoed, omdat je aan een woonlening meestal het langst afbetaalt. En op een krediet moet intrest en leenkosten betaald worden. Bij het kiezen van de goedkoopste aanbieder is dus het rentepercentage belangrijk. Sommige instellingen bieden alleen een vaste rentevoet aan, bij andere heb je de keuze tussen een vaste en een variabele rentevoet. Maar wat betekent dit nou precies voor de intrest op je hypotheek?

Een goedkope lening nodig? Vergelijk ze hier!

Zoals alles in het leven zitten aan beide types voor- en nadelen. Bij een vaste rente wordt altijd dezelfde rentevoet gebruikt als toen je het woonkrediet ondertekende. Gedurende de looptijd betaal je dus iedere maand hetzelfde aflosbedrag. Zo kan je ook beter plannen voor je andere uitgaven. Juist als de rentevoet hoog staat wordt er vaker voor een variabele rente gekozen in de hoop op een daling. Bij de meeste financiële instellingen is de variabele rentevoet voor een hypotheek op dit moment 1 of 2 decimalen lager dan de vaste rentevoet, maar die kan te allen tijde weer gaan stijgen. Je afbetaling zal bij een varabele intrest dan meestijgen, en dat is wat minder leuk. Omdat de variabele rentevoet kan schommelen, zal je van te voren nooit weten wat het uiteindelijke aflossingsbedrag van je lening zal zijn aan het einde van de looptijd.

Gelukkig heeft de Belgische overheid de stijging van de variabele rentevoet beperkt. Zo mag de variabele intrest in het tweede jaar niet meer dan met 1% van de oorspronkelijke rentevoet stijgen. In het derde jaar ligt dit op maximaal 2%. Grotere schommelingen kunnen pas erna optreden, maar de rentevoet kan nooit meer dan verdubbelen voor de duurtijd van je krediet. Toch kan een relatief kleine stijging je duizenden euro’s meer kosten aan het einde van de looptijd. Doe dus wel wat onderzoek en ga naar de website van de aanbieders om ze te vergelijken via hun simulator tool. Daarmee vind je de goedkoopste aanbieder aan de laagste rente.

Een goedkope lening nodig? Vergelijk ze hier!

3 op de 4 Belgische kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet, omdat die momenteel historisch laag staat. Zo kom je in de toekomst ook niet voor verrassingen te staan, want je speelt op zeker. Je betaalt dan wel iets meer dan voor een variabele rentevoet, maar het verschil is vaak maar een decibel of anderhalf (0.15%). Aan 20 of 25 jaar maakt dat natuurlijk wel een verschil, maar de meeste van ons slapen s’nachts liever op twee oren dan zich daar jarenlang zorgen over te moeten maken. Doe dus je huiswerk en bereken wie jou de goedkoopste lening kan aanbieden. Via deze pagina kan je vast een berekening maken van je afbetaling door de goedkoopste aanbieders te vergelijken. Simuleren maar!

Leave a Reply

Alles over jouw lening!

    Ben je op zoek naar een lening? Zoek je meer informatie, of misschien de goedkoopste aanbieders? Bespaar duizenden euro's op je lening door een intelligente keuze te maken! Bezoek snel ons overzicht van de meest voordelige leningen!

    Bekijk snel de goedkoopste leningen!

Let op: geld lenen kost ook geld.